Magyarországi Zöld Kereszt Egyesület

1066 Budapest, Lovag utca 10


Ön itt van: Aktuális Aktuális 2016.09.01 - Teremtésőr platform világnap

2016.09.01 - Teremtésőr platform világnap

E-mail Nyomtatás PDF

Ferenc pápa 2015-ben megjelent teremtésvédelmi enciklikájának egyik különlegessége, hogy nem csak a keresztényekhez szól, hanem minden jóakaratú emberhez a világon. Az enciklika lényege, hogy irányt mutat a teremtett világ védelme érdekében teendő, előttünk álló feladatokra. A szokásos környezetvédelemnél jóval szélesebb körű cselekvésre buzdít. Társadalmi összefogást vár az emberektől, a nagy horderejű problémák megoldására.

Ferenc pápa útmutatásait értelmezve az előttünk álló feladatok nem merülhetnek ki pusztán a szokásos „polgári természetőr vagy környezetőr" tevékenységekben. Az előttünk álló tennivalók egy valódi, átfogó értelemben vett teremtésőr világi globális platformot kell, hogy alkossanak. Mely a világi igazságosság új mintapéldájává válhat. Ebben elválaszthatatlanul összefonódna a természeti erőforrások teremtésőr (zöld) technológiákkal történő hasznosítása és a szegények iránti méltányosság – mely egyben az ENSZ 2015-2030 közötti fenntartható fejlődés 1.számú célja is.

 Az erényes teremtésőr világi élet és elkötelezettség egyben spirituális öröm és belső lelki béke forrásává is válhat. A teremtésőr egyetemes tevékenység így alapvető részét alkothatja a világért is tenni akaró emberi gyakorlatnak és tapasztalatnak.

A Magyarországi Zöld Kereszt Egyesület teremtésőr érték váltás (value change) szekció és teremtésőr okos energia (smart energy) szekciók várják a Zöld Magyarországért cselekvő teremtésőr polgárok tagsági (tagdíj 1000 Ft/év) jelentkezését. A tagnyilvántartólap letölthető: http://www.magyarzoldkereszt.eu/index.php/egyesulet/tagsagi-nyilatkozat

Továbbá bárki tagdíjfizetés nélkül, erkölcsi támogatóként támogathatja a Zöld Kereszt teremtésőr (nap és víz) energiás Széchenyi lakóhajó projektet. Széchenyi lakóhajó projekt erkölcsi támogatólap letölthető: http://www.magyarzoldkereszt.eu/index.php/egyesulet/ecoflotta-tamogatolap